Steg-för-steg guide för att fixa stopp i avlopp

Att tackla ett stopp i avloppet är en typisk hushållsfråga som inte sällan kan lösas med några grundläggande verktyg och enkla metoder. Här påminner vi om att du inte är ensam, och vi är här för att stödja och förse dig med den information du behöver för att självsäkert åtgärda stoppet i avloppet på egen hand.
  1. Skydda dig själv: Innan du börjar, se till att du har skyddsutrustning som gummihandskar för att undvika direkt kontakt med avloppsvatten och eventuella kemikalier du kan använda.
  2. Rensa bort synligt skräp. Om du ser något synligt skräp vid avloppets yta, använd en pincett, en böjd klämma eller en liten sked för att försiktigt ta bort det. Var försiktig så att du inte skadar rören.
  3. Använd en avloppsrensare (plunger): En plunger är ett effektivt verktyg för att bryta upp mindre stopp i avloppet. Placera den över avloppet och pressa ner och upp kraftigt för att skapa ett vakuum och lösa stoppet. Var noga med att täcka överflödigt avlopp för att öka effektiviteten.
  4. Gör din egen avloppsrörsrengörare: Blanda en halv kopp bakpulver och en halv kopp vinäger och häll det i avloppet. Låt det stå i ungefär 15-20 minuter. Häll sedan kokande vatten i avloppet för att skölja bort löst skräp och fett.
  5. Använd avloppsrensare (kemisk): Om mekaniska åtgärder inte fungerar, överväg att använda en kemisk avloppsrensare från din lokala järnhandel. Följ noga anvisningarna på förpackningen och se till att använda lämplig skyddsutrustning.
  6. Demontera avloppsröret: Om stoppet sitter längre ner i avloppet, kan du överväga att demontera avloppsröret. Placera en hink under för att fånga upp eventuellt spillt vatten. Lossa försiktigt skruvarna som håller ihop rören och ta isär dem. Rengör och inspektera varje sektion för stopp och ta bort dem.
  7. Använd en avloppsslang eller spolande slang: En avloppsslang eller spolande slang kan vara användbar för att spola bort stoppet. Föra in slangen i avloppet och använd kraftigt vattenflöde för att skjuta bort eventuellt blockeringar.
  8. Använd en VVS-snake: Om stoppet är svåråtkomligt eller om tidigare metoder inte har fungerat, kan en VVS-snake (avloppsspiral) vara nödvändig. Föra in spolens ände i avloppet och veva för att bryta upp och dra ut blockeringar.
  9. Kontrollera och testa: Efter att du har följt stegen ovan, spola rent avloppet med mycket vatten för att se till att stoppet har lösts upp och att vattnet rinner fritt.
  10. Förebyggande åtgärder: För att undvika framtida stopp, undvik att hälla fett, olja och stora mängder matrester i avloppet. Använd galler eller sil för att fånga upp hår och andra större partiklar.
Genom att följa dessa steg bör du kunna lösa många mindre stopp i avloppet själv. Om problemet kvarstår eller om du stöter på komplicerade rörsystem, kan det vara klokt att kontakta en professionell VVS-tekniker för ytterligare hjälp.

Boka rörmokare  2 timmar för endast 1990:-